Постепенно нещата влизат в обичайния си ред – моловете отвориха врати,

...
Постепенно нещата влизат в обичайния си ред – моловете отвориха врати,
Коментари Харесай

Спасява ли държавата артистите в крайна сметка?

Постепенно нещата влизат в нормалния си ред – моловете отвориха порти, детските градини също отварят от 22 май, заведенията за хранене стартират работа на цялостни обороти от 1 юни. Все още не е ясно по кое време театрите и кината ще проработят със 100% потенциал (към момента са позволени само 30%), само че пък има втора сесия за финансиране на свободните актьори в размер на отпуснатите от страната 5 млн. лв., като от тях могат да се възползват освен, а и режисьори, художници и  

Самият Боил Банов заяви на брифинг, че културата и изкуствата ще се измъкнат от тази " помийна яма ", наречена ковид. А с това и всички ние ще се измъкнем, тъй като духът на нацията е извънредно значим. Свободните актьори могат още веднъж да аплайват за стипендии в размер на три минимални заплати до 26 май на втора сесия. Важно е да се подчертае, че в нея ще могат да вземат участие и тези, които са били " отчасти утвърдени " на първата сесия заради несъществени пропуски в документите. 

От Министерството на културата обаче обясниха пред " Дневник ", че едвам 30% от претендентите на първа сесия са утвърдени, към 30% са отхвърлени и още толкоз са върнати за " доокомплектоване на документите ".

Остава обаче условието за месечен приход до 1000 лева през 2019 година

Това пак прави мярката не изключително използвана и ефикасна, тъй като още веднъж дава опция на доста малко хора – такива, които по този начин или другояче не са били изключително дейни в специалността си, да получат тези три стипендии. И на процедура новите ограничения са за културата, просто парите, които са дадени тогава, не са стигнали за артистите, които са получавали до 1000 лева през 2019 година Остава въпросът какво получават свободните актьори, които са имали месечен приход в размер на 1001 лева. 

Но има и нещо обнадеждаващо.

Стартират нови ограничения – всяка на стойност 500 000 лева Те са за основаване на нови театрални постановки, за музикални планове, за танцови спектакли и за планове в областта на музикалните изкуства. На по-късен стадий ще има и още един транш – за 800 000 лева Той пък ще е за финансиране на разпространяването на готовите към този момент артикули, с цел да могат артистите да излизат на сцена и да пътуват на турнета из страната. 

Също по този начин спомагателни 2 200 000 лева. ще оказват поддръжка на одобрени организации, които имат " лични пространства в областта на изкуствата ". Това са дребни кина, циркове и дребни планове на създатели онлайн. 

Предстои да разберем дали новите ограничения работят.

Много родни актьори към този момент споделиха, че не могат да се класират за ограниченията, макар че нямат работа към този момент повече от 2 месеца и са с приход малко над 1000 лева Други споделят, че са били утвърдени, само че ден по-късно са получили нов отговор, че са върнати за преразглеждане.

Остава и въпросът би трябвало ли един актьор да е бил на ръба на бедността през миналата година, с цел да получи помощ, и каква е разликата сред 1000 лева и 1001 лева Отговор към момента няма. 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР